Menu

Uitgelichte klanten: Michelle Schrier – Illustrator

Wie is Michelle?
Moeder, creatief persoon, Illustrator, die graag met haar handen werkt en praktisch bezig is. Ik vind het vooral leuk om illustraties te maken voor kinderen, waar je als volwassenen ook graag naar kijkt. Het liefst maak ik een beeld dat iets verteld. Vrolijk en met veel kleur.

Wat is je relatie met papier en drukwerk?
Ik vind het heel belangrijk hoe het is gedrukt. Dat doet zoveel met je tekening. Soms heb ik iets gemaakt en dan denk ik ‘wel aardig’, dan laat ik het afdrukken en dan denk ik ‘O ja! Nu is het goed en mooi.’ Mooi drukwerk kan je werk echt beter maken. Daarom ben ik ook zo blij met jullie omdat jullie goed meedenken wat bij je werk past.

Mijn opleiding?
Ik heb op de Vrijeschool gezeten, waar ik heel veel tekende. Het was vanzelfsprekend dat ik naar de kunstopleiding ging. Dus dat deed ik. Helaas ben ik hier snel mee gestopt, want dat was veel “moeten” en dat zag ik niet zitten. Misschien was het ook niet de juiste tijd voor mij. Uiteindelijk ben ik door blijven gaan met tekenen en gaandeweg heel veel geleerd. Zoals het omgaan met klanten, Photoshop en welke bedragen je moet vragen voor je werk.

Wat is je relatie met de drukkerij?
Ik ben bij jullie terecht gekomen via het internet. Toen ben ik een keer langs gegaan en werd ik zeer welkom ontvangen door Cia. Ik ben vooral zo blij met jullie omdat jullie zo fijn meedenken en helpen. Hiervoor zat ik bij een drukker die heel onpersoonlijk was. Regelmatig zaten er foutjes in het drukwerk, waardoor het weer opnieuw gedrukt moest worden. Vooral de persoonlijke aandacht vind ik zeer fijn.

Favoriete boek?
Ik hou heel erg van kinderboeken, omdat daar vaak de mooiste illustraties in staan. Ik kan mezelf, als volwassene, daar helemaal in verliezen. In de toekomst wil ik heel graag nog een kinderboek maken, met als grote inspiratiebron mijn dochter Nele en hondje Moos. Dat wordt dan vooral veel beeld met een beetje tekst.

Favoriete kunstenaar?
Sowieso de kinderboeken-illustratoren. Die vertellen hele verhalen met hun tekeningen. Marije Tolman, Annet Schaap en Fiep Westendorp zijn drie van mijn favorieten.

Wie hebben je beïnvloed?
Al zo veel mensen hebben mij beïnvloed. En elke keer probeer ik weer wat mee te pikken van iemand. Als ik te veel naar één persoon ga kijken, merk ik dat mijn eigen stijl daar op gaat lijken, dus dat moet ik niet te veel doen.

Waarom besloot je kunst te gaan maken. Wist je toen je 15 was al dat je illustrator wilde worden?
Het begon uit een hobby, gewoon iets moois maken, een verhaal vertellen. Het is voor mij altijd een ontspanning geweest. Met tekenen ben ik in een andere wereld. Een wereld die ik zelf creëer. Ik heb altijd gezegd: “Ik wil iets doen waar ik gelukkig van word en wat ik met plezier doe.” Mijn moeder ging namelijk nooit met plezier naar haar werk. Dit wilde ik absoluut niet. Het inzicht dat ik kunstenaar wilde worden kwam in Brussel toen ik daar als au pair werkte. Daar had ik veel tijd om te tekenen en kon ik mijzelf ontwikkelen. In die periode ben ik ook mijn werk voor het eerst gaan verkopen.
Dat ik niet alleen maar wilde tekenen wist ik ook al heel snel, daarom ben ik de kappersacademie gaan doen. Twee creatieve beroepen die ik heel graag combineer.

Verkoop je je eigen kunstwerken?
Mijn eigen webshop www.michelleschrier.com is net online en ik heb net mijn eerste bestelling gehad! Verder verkoop ik regelmatig op www.etsy.com een internationale website voor mensen die handgemaakt werk willen verkopen. Daarnaast ligt mijn werk in verschillende winkels in Amsterdam, o.a. bij Spiegel op de Spiegelsgracht, De Melksnor (een kindercafé) op de Wibautstraat. Unique Gifts & More op de Haarlemmerdijk en Mimi Made in de Oude Leliestraat. Binnenkort ga ik het aantal winkels uitbreiden, als mensen mijn werk leuk vinden, want dit blijft toch altijd spannend!

Zijn er tentoonstellingen van je werk?
Mijn werk heeft een keer bij de Coffee Company gehangen. En momenteel hangt er het een en ander bij Café de Melksnor.

Waar werk je momenteel aan?
Op dit moment ben ik bezig met het maken van nieuwe kaarten. De kerst komt er weer aan en dit blijft een goede periode om kaarten te verkopen!

Heb je nog een tip voor een beginnende kunstenaar?
,,Jazeker!” Gewoon doen en bij jezelf blijven. Wel inspiratie opdoen, maar niet té veel naar andere kunstenaars kijken. Ik kan hier namelijk wel eens intrappen, maar uiteindelijk vallen mensen op jouw eigen stijl!